Wat wordt verstaan onder een braaf paard?

Ik heb onlangs een paard gekocht. Het was een hele zoektocht omdat ik op zoek was naar een extreem braaf paard omdat ik erg bang ben om te vallen. Ik heb heel vaak aan de verkoper gevraagd of het paard braaf is. Dat was het paard volgens de verkoper.

Nu wilde ik onlangs met het paard buiten gaan rijden. Het paard draait echter de hele tijd om. Ik krijg het paard met geen mogelijkheid van het erf af en nu begint het paard ook nog te bokken. Ik vind dat geen braaf gedrag. Het paard voldoet echt niet aan mijn eisen. Ik heb de verkoper op de hoogte gebracht. De verkoper wil het paard niet terugnemen omdat de verkoper meent dat het paard wel braaf is. Wie heeft er gelijk?

Het antwoord is niet eenvoudig te geven. Jij hebt duidelijk gevraagd om een braaf paard. Daar heb je ook vragen over gesteld aan de verkoper. Je hebt dus voldaan aan je onderzoeksplicht. De verkoper heeft jou informatie verstrekt en verteld dat het paard braaf is. Jullie hebben echter beide een ander beeld bij wat een braaf paard is.

Omdat de uitleg van de overeenkomst te kort schiet moet er ook gekeken worden wat jullie over en weer redelijkerwijs in de gegeven omstandigheden van elkaar mochten verwachten. Er wordt gekeken wat een normaal denkend mens onder “braaf dan wel braaf gedrag” verstaat. Als het paard echt met geen mogelijkheid van het erf wil dan is dat onvoldoende braaf en is er sprake van een gebrek en moet de verkoper het paard terugnemen. Als jij niets doet en het paard onvoldoende hulp geeft om van het erf af te gaan dan heeft de verkoper gelijk en hoeft het paard niet terug.
.

Als jij niets doet en het paard onvoldoende hulp geeft om van het erf af te gaan dan heeft de verkoper gelijk en hoeft het paard niet terug.

De meeste rechters hebben weinig verstand van paarden en schakelen vaak een deskundige in die de rechter dan moet vertellen wat braaf is en of jouw paard als een braaf paard gekwalificeerd kan worden. Meestal volgen rechters de mening van de deskundige.

Heeft u vragen over hippisch recht? Wij kunnen je helpen.

 

Wilt u meer berichten lezen?